Rietsuiker

6,55

Rietsuiker

Rietsuiker is een suiker die vermoedelijk voor het eerst gebruikt werd in Polynesië en van daaruit verder verspreid werd naar India. Deze vorm van suiker bestaat uit sacharose: een mengsel van glucose en fructose. Het wordt gemaakt uit suikerriet en gebruikt als zoetmaker in verschillende producten.

Suikerriet behoort tot de grassenfamilie. Rietsuiker wordt gemaakt van de stengel van de suikerriet, waar kristalsuiker (bietsuiker) wordt gemaakt van de wortel van suikerbieten. Rietsuiker bestaat uit grovere deeltjes dan kristalsuiker. Het heeft een volle, vanille-achtige smaak en ontstaat door het sap uit de stengel in te koken en vervolgens te kristalliseren. Het centrifuge proces verloopt bij rietsuiker korter dan bij kristalsuiker. Hierdoor blijft er bij rietsuiker een beetje stroop achter, wat de suiker de welbekende bruine kleur geeft en voor een iets meer kruidige smaak zorgt.

Geschiedenis van rietsuiker Rietsuiker kent een lange geschiedenis. Rond het jaar 500 v. Chr. ontdekte Indiërs dat ze het sap uit de suikerrietstengels konden persen, dat sap vervolgens konden koken tot stroop en de stroop tot slot konden laten kristalliseren tot suiker. Voor die tijd kauwde de Indiase bevolking al op de stengels van de suikerriet vanwege de zoete smaak die het sap dat eruit kwam gaf. In de Middeleeuwen was rietsuiker nog een zeldzaam en duur product. Het was in die tijd ook een statussymbool van de elite.

Suiker werd door de eeuwen heen een steeds belangrijker product voor de economie en zo kwamen er steeds meer plantages om rietsuiker op te verbouwen. Inmiddels wordt rietsuiker in meer dan 100 landen verbouwd. Het is naast bietsuiker de belangrijkste suikerleverancier ter wereld, maar bietsuiker werd pas veel later ontdekt.

Rietsuiker is geschikt om te gebruiken als zoetstof of voor het versterken van andere smaken. Door rietsuiker aan koffie of thee toe te voegen, krijgen deze dranken een zoetere smaak. Daarnaast draagt rietsuiker bij aan het volume en de structuur van verschillende bakrecepten. In met name Azië en Zuid-Amerika wordt rietsuiker ook in de vorm van rietsuikersap gedronken vanwege de medicinale werking die het zou hebben. Binnen de Indiase geneeskunde wordt suikerriet onder andere gebruikt als medicijn tegen aandoeningen van de urinewegen. Het suikerrietsap zou goed zijn voor de nieren en ook een goed middel zijn tegen jicht. Tot slot wordt wel eens beweerd dat rietsuiker gezonder zou zijn dan bijvoorbeeld bietsuiker (kristalsuiker). Dat is echter niet het geval. Dus wie dat verteld wordt, moet zich niet met een kluitje het riet in laten sturen!

Land van herkomst

Nederland

Online bestellen

Dit product is verkrijgbaar in composteerbare stazak van 1 kilo. Heb je vragen over dit product of onze andere producten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met al je vragen over onze producten. Je bestelling wordt netjes verpakt en verzonden. Bestel vandaag nog je kruiden & specerijen online!

Ingrediënten

suiker

Voedingswaarde per 100 gram

Energie 1675,04 kJ
Energie 400 kcal
Vetten 0 gram
waarvan verzadigde vetzuren 0 gram
Koolhydraten 100 gram
waarvan suikers 100 gram
Eiwitten 0 gram
Vezels 0 gram
Zout 0 gram

Specificaties

Gebruik: Naar smaak
Bewaaradvies: Koel, droog en donker
Houdbaarheid: 24 maanden
GMO vrij

Kwaliteit

Wij produceren en verkopen uitsluitend topkwaliteit producten. Wij zijn FSSC 22000 gecertificeerd om kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid te waarborgen.

Verpakking

Stazak (1 kilo)

AANBEVOLEN DOOR ONZE KRUIDENSPECIALISTEN: