Cayennepeper

3,357,65

Cayennepeper

Cayennepeper is één van de vele soorten chilipepers. De chilipepers bevatten capsaïcine, wat zorgt voor de pittige smaak. De vruchten van de chilipepers worden vermalen of verpulverd en worden daarom gemalen cayennepeper genoemd. De Cayennepeper vindt zijn oorsprong in Midden-Amerika en is familie van aardappelen, paprika en tomaten.

Cayennepeper, een eeuwenoude chili

Al ruim voor onze jaartelling begon, zijn chilivruchten in gebruik geweest in Mexico. Toen in 1493 gezocht werd naar zwarte peper, vond men per toeval de pepers van de Capsicum. De cayennepeper wordt al jaren gebruikt als voedingsmiddel en medicijn. De stof capsaïcine die in de pepers zit, staat bekend om zijn pittige smaak en pijnstillende werking. Cayenne pepers bevatten vitamine A, B2, B6 en E. Daarnaast bevat het ook de mineralen Kalium en Mangaan. Hedendaags wordt cayennepeper in vele keukens gebruikt en is de chili niet meer weg te denken uit het kruidenkastje.

Spaanse peper, rode peper of toch cayennepeper?

Vaak worden de verschillende benamingen gebruikt voor het aanduiden van dezelfde peper.  Alle drie de namen zijn juist en het gaat dus over dezelfde peper! Echter is er wel een groot verschil tussen gemalen cayennepeper en gemalen paprikapoeder. De chili en de paprika zijn familie van elkaar, maar verschillen aanzienlijk van smaak. Waar de gemalen cayennepeper bekend staat op zijn zeer pittige karakter, is de gemalen paprikapoeder veel milder van smaak. Er bestaat ook een ‘pittige’ paprikapoeder, die qua scherpte zijn plaats vindt tussen de ‘normale’ paprikapoeder en de gemalen cayennepeper in. De pittige smaak wordt veroorzaakt doordat de zaadlijsten en zaden ook vermalen worden met het vruchtvlees. In de zaadlijsten en zaden zit namelijk de meeste capsaïcine, de stof die zorgt voor de pittige smaak.

Hier is een eenvoudig en smakelijk recept waar gemalen chilipepers in worden gebruikt:

Pittige Chili Con Carne

Ingrediënten:

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 blikje (400 g) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje (400 g) gepelde tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen chilipepers (pas aan naar smaak)
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Verse koriander, gehakt (optioneel)
  • Gebakken rijst of tortillachips, voor het serveren

Instructies:

  1. Verhit een beetje olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 3-4 minuten.
  2. Voeg het rundergehakt toe en bak het rul en bruin.
  3. Voeg de rode paprika toe en bak nog eens 3-4 minuten, tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee om de smaken te laten ontwikkelen.
  5. Voeg de gepelde tomaten toe, breek ze met een lepel in stukjes en roer goed door.
  6. Voeg de gemalen komijn, gemalen koriander, gerookt paprikapoeder en gemalen chilipepers toe. Meng goed.
  7. Laat de chili sudderen op laag vuur gedurende 20-30 minuten, roer af en toe.
  8. Voeg de uitgelekte kidneybonen toe en laat nog 5-10 minuten sudderen tot alles goed verwarmd is.
  9. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  10. Serveer de pittige chili con carne gegarneerd met verse koriander, samen met gebakken rijst of tortillachips.

Geniet van deze heerlijke, hartverwarmende pittige chili con carne!

TIP: liever geen vlees? Ga dan voor Chili Sin Carne. Hierbij vervang je de rundergehakt voor onze VEGAN gehaktmix. Het recept blijft verder hetzelfde !

Land van herkomst

China

Online bestellen

Dit product is verkrijgbaar in een glazen potje van  80 gram en in composteerbare stazakken van 145 en 560 gram. Heb je vragen over deze chili of onze andere kruiden en specerijen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met al je vragen over onze producten. Je kruiden wordt netjes verpakt en verzonden.

Ingrediënten

Cayennepeper

VOEDINGSWAARDEN PER 100 GRAM

Energie 1180,9 kJ
Energie 282 kcal
Vetten 14,3 gram
waarvan verzadigde vetzuren 2,5 gram
Koolhydraten 49,7 gram
waarvan suikers 7,2 gram
Eiwitten 13,5 gram
Vezels 34,8 gram
Zout 0 gram

Specificaties

Gebruik: Naar smaak
Bewaaradvies: Koel, droog en donker
Houdbaarheid: 24 maanden
Allergenen: –
GMO vrij

Kwaliteit

Wij produceren en verkopen uitsluitend topkwaliteit producten. Wij zijn FSSC 22000 gecertificeerd om kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid te waarborgen.

Verpakking

Glazen potje (80 gram), Stazak (140 gram), Stazak (500 gram)

AANBEVOLEN DOOR ONZE KRUIDENSPECIALISTEN: