Laos (Gemalen)
€3,19 – €8,15
Laos (Gemalen)
Laos (Gemalen) is een kruid dat zijn oorsprong in de Indonesische keuken vindt. Het kruid wordt gemaakt van de wortels van de galangaplant: een plant die behoort tot de gemberfamilie. Door zijn afkomst heeft het kruid naast een citrusachtige smaak, ook een milde gembersmaak. Voor wie de smaak van gember te scherp is, is Laos (gemalen) dan ook het ideale kruid om verschillende gerechten mee op smaak te brengen.
Bij de naam Laos moet je waarschijnlijk meteen aan het land Laos denken. Dat brengt je ook redelijk op het juiste spoor wat betreft de afkomst van het kruid, want Laos is de wortelstok van de tropische plant Alpinia galanga en wordt onder andere in het land Laos geteeld. Het kruid vindt zijn oorsprong echter in Indonesië. De wortelstokken van deze plant worden na een aantal jaar geoogst en vervolgens gebruikt als kruid.
Waan je in de tropen in een handomdraai
Laos heeft zoals gezegd een milde gembersmaak. Het kruid heeft verder een fris aroma, peperachtige smaak en de geur van citrus en pijnboompitten. Laos wordt met name gebruikt bij Indische en Thaise recepten. Het geeft gerechten precies de tropische smaak die je bij deze gerechten wil en het ruikt ook nog eens heerlijk. Je hebt bijna het idee dat je daadwerkelijk op de tropen bent! Naast Indische en Thaise recepten kan Laos aan veel verschillende recepten worden toegevoegd. Van soepen en bouillons tot ovenschotels en salades: het gebruik van Laos geeft gerechten op een bescheiden manier extra smaak.
Verse laoswortel is moeilijk verkrijgbaar, maar de gemalen variant is gelukkig beter verkrijgbaar. Het kruid is in die variant ook langer houdbaar en makkelijker te gebruiken omdat je de galangawortel niet eerst hoeft te schillen en fijnhakken. In (letterlijk) een handomdraai heb je de heerlijke smaak en geur van Laos toegevoegd aan je recept!
Recept: Geurige Aziatische Runderstoofpot met Gemalen Laos
Ingrediënten:
- 800 gram runderstoofvlees, in blokjes gesneden
- 2 eetlepels gemalen Laos
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen gember
- 2 uien, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 rode pepers, fijngehakt (optioneel, voor extra pit)
- 400 ml kokosmelk
- 400 ml runderbouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels bruine suiker
- Sap van 1 limoen
- 2 eetlepels olie (bijv. kokosolie of arachideolie)
- Zout en peper naar smaak
- Verse koriander, gehakt (optioneel, ter garnering)
- Gekookte rijst of noedels, om te serveren
Instructies:
- Meng de gemalen Laos, komijn, koriander, kurkuma en gemalen gember in een kom. Wrijf de blokjes runderstoofvlees goed in met dit mengsel en laat het minstens 30 minuten marineren.
- Verhit de olie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze glazig.
- Voeg de knoflook en rode pepers toe (indien gebruikt) en bak nog eens 1 minuut.
- Voeg het gemarineerde runderstoofvlees toe aan de pan en bak het vlees aan alle kanten bruin.
- Giet de kokosmelk, runderbouillon, sojasaus, vissaus, bruine suiker en limoensap in de pan. Roer goed door.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de stoofpot sudderen met het deksel op de pan gedurende 2-3 uur, of tot het vlees boterzacht is en de saus is ingedikt.
- Proef de stoofpot en breng op smaak met zout en peper indien nodig.
- Serveer de geurige Aziatische runderstoofpot warm, gegarneerd met verse gehakte koriander, samen met gekookte rijst of noedels.
De combinatie van gemalen Laos en andere aromatische kruiden en specerijen geeft deze Aziatische runderstoofpot zijn heerlijke smaak en diepte. Dit gerecht is perfect voor een doordeweekse maaltijd of een speciale gelegenheid. Geniet ervan!
Land van herkomst
Indonesië
Online bestellen
Dit product is verkrijgbaar in een glazen potje van 60 gram en in composteerbare stazakken van 110 gram en 450 gram. Heb je vragen over dit product of onze andere producten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met al je vragen over onze producten. Je bestelling wordt netjes verpakt en verzonden. Bestel vandaag nog je kruiden & specerijen online!
Ingrediënten
Laos
Voedingswaarde per 100 gram
Energie | 2269,68 kJ |
Energie | 542 kcal |
Vetten | 38 gram |
waarvan verzadigde vetzuren | 0 gram |
Koolhydraten | 44 gram |
waarvan suikers | 0 gram |
Eiwitten | 5,5 gram |
Vezels | 0 gram |
Zout | 0 gram |
Specificaties
Gebruik: afhankelijk van toepassing; naar smaak
Bewaaradvies: koel, droog en donker
Houdbaarheid: zie etiket
Allergenen: –
GMO vrij
Kwaliteit
Wij produceren en verkopen uitsluitend topkwaliteit producten. Wij zijn FSSC 22000 gecertificeerd om kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid te waarborgen.
Verpakking | Glazen potje (60 gram), Stazak (110 gram), Stazak (450 gram) |
---|